Yarı Otojen (SAG) öğütme bilyalı değirmenlerden farklı olarak az miktarda bilya şarjı ile (% 4 -15), cevherin iri tanelerinin ince taneleri ufalamasıyla gerçekleştirilen öğütmedir.
- Bu tip öğütmeyi gerçekleştirmek üzere, serbest düşen iri parçaların kinetik enerjisinden de yararlanabilmek için, büyük çaplı ve kısa uzunluktaki SAG değirmenler geliştirilmiştir.
- SAG değirmenler ağırlıklı olarak altın, bakır, platin, gümüş madenlerinde tercih edildiği gibi, kurşun, çinko ve nikel vb. madenlerde kullanılır.
- Büyük tonajlı cevher hazırlama tesislerinin çok büyük bölümünde SAG değirmenler kullanılmaktadır.
YARI OTOJEN (SAG) DEĞİRMENLERİN AVANTAJLARI
- Geleneksel sistemlerde tane boyutunun küçülme oranı kırıcılara dağıtılır. Malzemenin değirmene beslenebilecek (10-12 mm) boyuta indirgenebilmesi için bir çok kırma / eleme aşamasından geçirilmesi gerekir.
- Çok aşamalı kırma hattı kullanılan sistemlerde killi ve yapışkan malzemenin kırılması ve elenmesi çok zordur. Sistem sürekli tıkanır ve mevsim koşullarına bağlı problemlerle karşılaşılır, ek önlemler gerektirir.
- SAG değirmenler kırma, öğütme ve yıkamanın bir arada yapıldığı, küçültme oranı en yüksek olan makinalardır. 3 aşamalı kırma ve eleme sisteminin yaptığı boyut küçültme işleminden daha fazla bir küçültme oranı sunar.
- 200-300 mm tane boyutundaki besleme malzemesi, d100 : 2 mm ve altına indirgenir. Bu kabiliyet sistemdeki sirküle yükü azaltırken bilyalı değirmenin verimliliğini artırır.
Başlıca Öğütme Hammaddeleri;
- Altın
- Gümüş
- Bakır
- Nikel
- Kurşun
- Platin